Budvar opět vaří z čerstvě sklizeného chmele, pivo bude ležet až 180 dnů

  18:58
Národní podnik Budějovický Budvar ve čtvrtek nasypal do mladiny čerstvé zelené chmelové hlávky, ze kterých od roku 2012 vaří speciální pivo. Děje se tak pravidelně v době sklizně chmelu. Speciální várka bude ve sklepě ležet až 180 dnů, pak se dostane do vybraných pivnic.

Podsládek Petr Košin bere do ruky pytel, otevírá ho a vzápětí čerstvý chmel sype do mladiny. Budějovický Budvar z něj pravidelně v době sklizně připravuje pivní specialitu z čerstvých chmelových hlávek a jinak tomu není ani letos. 

„Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat ve stejný den, kdy byl načesán. V pivovarské praxi se proto používá jen zcela výjimečně,“ líčí Košin.

Fotogalerie

Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a o něco výraznější hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. Tradice vaření z čerstvých hlávek začala v národním podniku v roce 2012. Tehdy byl Budvar jediným pivovarem, který se zeleným chmelem pracoval. 

„Letos uvařila budvarská varna z čerstvého Žateckého poloraného červeňáku dvě várky piva o stupňovitosti 16. Do každé várky chmelené o objemu 400 hektolitrů hotového piva se ručně přidalo asi 400 kilogramů zelených hlávek. Budvar již osm let používá Žatecký poloraný červeňák stále ze stejné chmelnice U Splavu v katastru chmelařské obce Blšany, a díky tomu je možné u jednotlivých ročníků velmi dobře sledovat rozdíly způsobené odlišným průběhem počasí,“ doplňuje mluvčí pivovaru Petr Samec.

Speciální pivo z čerstvého chmele bude ve sklepě dozrávat až 180 dní. Pak se objeví ve vybraných podnicích, mimo jiné by měl být třeba v budějovických Masných krámech.

Autor: