Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Natáčky, koláče i soutěž o krále jedlíků knedlíků. Borůvky zaplní Borovany

  8:32
Na borůvky v okolí Borovan chodila už jako malá, tehdy musela. Dnes je Zdeňka Břečková sbírá pro radost. Část využije při pečení a zbytek skončí na více než stovce koláčů, které spolu s ostatními ženami z Klubu tradic každoročně připravují na borovanské Borůvkobraní. To je letos 8. a 9. července.

Zdeňka Břečková se s kolegyněmi z Klubu tradic chystá na Borůvkobraní. Návštěvníkům budou opět nabízet pochoutky z borůvek. | foto: Petr Lundák, MF DNES

„Nejvíce děláme klasické kynuté koláče na plech. Oblíbené jsou také lívance s borůvkovým žahourem a tvarohem, pražské koláče s borůvkovým krémem uvnitř nebo roláda promaštěná skořicovým cukrem a dvěma velkými borůvkami připomínajícími soví oči,“ vyjmenovala hlavní pochoutky Břečková.

Fotogalerie

Největší specialitou jsou ale podle jihočeské rodačky proslulé natahovačky či natáčky. Jejich základem je řidší kvasnicové těsto, do kterého se přidá trochu rumu, aby při smažení nenasálo moc tuku. Z těsta se pak vykrájí bochánky. Ty se nechají nakynout, roztáhnou se do tvaru menšího langoše a uprostřed se nechá jenom tenká blána těsta. Po osmažení se na ně dá borůvkový žahour a dozdobí se tvarohem.

„Natáčky mám ráda třeba jenom posypané cukrem, což si lidé taky často kupují. S receptem přišla Miluška Benháková, která mi vždy dá první kousek, protože ví, že je miluji. Proto jim také v klubu říkáme Miluščiny natáčky,“ usmála se devětašedesátiletá důchodkyně.

13. Borůvkobraní

výběr ze sobotního programu: 10.00 – 13.30 Kuchařské čarování Petra Stupky (park), 13.30 – 17.00 Vystoupení folklorních souborů (pódium v zahradě)

výběr z nedělního programu: 11.30 Mistrovství světa v chytání borůvek do úst (v zahradě), 12.00 Soutěž jedlíků o Borůvkovoknedlíkového krále (areál ZŠ), 21.00 Pilot Season (v zahradě)

S přípravami na Borůvkobraní začíná osm žen už ve čtvrtek. Vykupují borůvky a spolu s dalšími surovinami je ukládají do sklepů, aby je za chvilku mohly zase vynést a začít zadělávat na těsta. Troubu žhaví ve čtvrtek odpoledne, v pátek pak pečou ve dvou směnách.

„O víkendu všechny pečeme už od rána. Je to pořádný frmol. Na prodej máme čtyři šikovné brigádnice, ale v kuchyni se točíme pouze my. Když děláme třeba lívance, tak dvě dámy je smaží a jedna neustále připravuje nové těsto tak, aby stačilo nakynout,“ popsala zažitý postup.

O víkendu 8. a 9. července se zkrátka v Borovanech vše bude točit kolem borůvek. A zatím to vypadá, že by jich měl být dostatek.

„Minulý týden jsem se byla podívat v lese, abych zjistila, kde jsou největší. Bylo sice hodně sucho, ale v posledních dnech naštěstí povyrostly. Jednou se nám stalo, že bylo borůvek málo, tak jsem přinesla ze zahrady rybíz a na koláčích byl vždy proužek rybízu a proužek borůvek. Lidem to chutnalo a další rok se ptali, kde máme proužkované koláče,“ zavzpomínala Břečková.

Kynuté koláče ze stánku zmizí během chvilky. Někdy je zájem tak veliký, že těsto ani nestíhá kynout.

„To pak lidem říkáme, že musí chviličku vydržet, ale vždy si rádi počkají. V minulosti jsme zkoušely i nějaké nové recepty, ale největší úspěch mají stejně klasické koláče, které jsou také nejrychlejší na přípravu. Kynutých koláčů uděláme určitě hodně přes sto. Jenom na drobné tvarohové ozdoby spotřebujeme přes sedmdesát tvarohů,“ vypočítala a dodala, že kynuté koláče jsou i její nejoblíbenější.

O pochoutky osmi dam z Klubu tradic je zájem i mimo Borůvkobraní. „Pečeme i na jiné příležitosti. Čekají nás například Ovčácké slavnosti. Lidé nás na akcích často vyhledávají, protože jim od nás chutná. Vždy nás to potěší. Je radost vidět, když se člověk několikrát vrátí,“ doplnila.

Autor: